PEMBACA SETIA BLOG SAYA

03 March 2011

KEPADA SESIAPA YANG TERLUPA KATA LALUAN BAGI PERMOHONAN UPU




Assalamualaikum semua.
Sungguh rumit apabila kita lupa sesuatu yang sangat penting. Banyak kawan-kawan saya yang tanya macam mana nak buat kalau kita kupa kata laluan (password) bagi UPU. Macam mana la boleh lupa. Nak masuk 'U' ke tak nak ni. Hehehehe. Jangan marah, saje je nak kasi emo sikit.

Jadi bagi yang lupa kata laluan untuk permohonan UPU, cara-caranya adalah seperti berikut:


"Anda boleh menghubungi BPKP JPT dengan memberi No.KP dan nombor rujukan permohonan untuk mendapatkan semula Kata Laluan atau Nama Ibu yang telah dimasukkan.
Lepasan Matrikulasi - Sekiranya anda kehilangan Nombor Unik ID dan tidak mengingati Kata Laluan, anda perlu memaklumkan kepada Kaunselor Kolej Matrikulasi, PASUM dan Koordinator Asasi UiTM untuk penyelarasan dengan pihak BPKP JPT."



Saya tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan nombor rujukan permohonan. Sebaiknya anda menghubungi BPKP JPT, ajukan soalan kepada mereka.

Di bawah ini saya sertakan sekali butiran rujukan untuk menghubungi Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar:


PENGARAH
BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR
JABATAN PENGAJIAN TINGGI
KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA
ARAS 1, BLOK E9, PARCEL E, PRESINT 1
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62505 PUTRAJAYA
(u.p.: Pn. Rahmah Hussain
)

Telefon : 03-8883 5802
Hotline : 03-8883 5858
Helpline : 03-8883 5848
Faks : 03-8889 4260
E-mel : upu@mohe.gov.my 



atau anda boleh ke laman berikut:




Mungkin anda juga kurang jelas dengan permohonan UPU ni. Jadi saya cadangkan anda menjenguk ke link di bawah bagi menghuraikan ketidak pastian anda mengenai UPU.




 

21 comments:

  1. aku pun hampir lupa.. duk tgh nak ingat balik ni.. haha... ingat dah... saje jer nak bagi suspen sikit..hehe

    ReplyDelete
  2. amir's blog: hahaa... de lagi nak wak suspen....

    ReplyDelete
  3. lain kali kena tulis dl diri.. xpun guna password facebook..comform ingat.. keh3..

    ReplyDelete
  4. mr.Syah: betul tu... bila2 tulis la.. kalu tak pun save dalam hp...

    ReplyDelete
  5. Dah lupe. 4 tahun lepas. Hahaha~

    ReplyDelete
  6. Cik Yana: hahaha... tak nak ingat balik ke...??? hahaha..

    thanks for the comment

    ReplyDelete
  7. nk kena Telefon : 03-8883 5802 yg ni ke? aku dh perah otak fikir balik nk ingat password..haram jadah x ingat langsung

    ReplyDelete
  8. Shaiful:

    yup!!! kena telefon no tu and then cakap kat dia lupa password... dia akan mintak kita bagi no Kp kot.. kalu tak silap la...

    ReplyDelete
  9. klau tepon bleh dpat smula kata laluan ea?? confirm ke?? risau gler nie, nak kemaskini upu pun x bleh.

    ReplyDelete
  10. Adalah kawan aq nie lupa password upu dia so aq search solusinya kat google jumpa entri ni...Tq 4 info nie....
    p/s: tuk info nombor rujukan permohonan tue ada dalam borang permohonan UPU kat atas borang sebelah kanan...so make sure tuk first permohonan download/print lah borang tue...kalau tak sempat pi buat semakan...
    =..=

    ReplyDelete
    Replies
    1. NK BUKA LAMAN APA KLAU LUPA PASSWORD

      Delete
  11. thanks..adik saya yang lupa benda penting2 begini..

    ReplyDelete
  12. nak call siapa ni???????? no 03-8883 5802 dh call tk dpt .. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti... Sila rujuk laman sesawang rasmi...

      Delete
  13. kalau guna nama ibu pun boleh kan? dia antara password dan nama ibu.tapi dah buh nama ibu x leh gak~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. dia antara nama ibu atau password.tapi bila letak nama ibu x leh gak~~~~~~!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya dapat kalau guna nama ibu... Cuba semak sama ada guna "bt" atau "binti"... Sebab tu mungki boleh jadi kesalahan masa tulis nama ibu...

      Delete
  15. saye dah cuba telephone bpkp jpt tapi tiada yang menyambut....

    ReplyDelete
  16. mcam mana klau nk wat balik permohonan kalau lupa kata laluan..kena beli balik ker no id

    ReplyDelete
  17. assalam..ney sya nk wat rayuan upu ..nk wat ruan kna beli id balik ker nk pakai yang lama

    ReplyDelete